Wendbaarheid. Weerbaarheid. Willen, kunnen, durven.
Toekomstbestendig. Duurzaam. Zelfsturend.
Een deur kan geforceerd geopend worden – maar dat geeft vaak schade.
De sleutel (of de olie … ) ligt in een persoonlijke benadering.
Wat zijn de drijfveren? Waar liggen drempels? Hoe neemt u zélf verantwoordelijkheid?
Uw organisatie toekomstbestendig
Met inzet van CoachCompanen werkt u aan een toekomstbestendige organisatie. Alert reagerend op vragen uit de markt, steeds gericht op aanpassing en innovatie. De sleutel?
Medewerkers die in staat zijn zélf richting te geven aan hun optimale bijdrage aan de organisatie én aan hun eigen ontwikkeling. Leidinggevenden die op natuurlijke wijze het beste uit uw mensen halen. En een cultuur waarin ‘leren in de praktijk’ en ‘teamontwikkeling’ vanzelfsprekend zijn.
Immers, de duurzame wendbaarheid van individuen, teams en organisatie wordt slechts in geringe bepaald door hard- of soft skills. De essentie ligt in de laag daaronder: het niveau van overtuigingen, geëigende patronen, identiteit, zingeving en angsten.
Zelfsturing, zingeving, wendbaarheid en weerbaarheid krijgen vorm door te leren reflecteren, feedback te kunnen geven en ontvangen en richting te geven aan het eigen functioneren. Dit is bij uitstek het terrein van coaching en (begeleide) intervisie.
Een onderscheidende aanpak
Onze aanpak onderscheidt zich op drie terreinen van de “klassieke” inzet van coaching:

CONTEXT: “Klassieke” coaching richt zich exclusief op de coachvraag van het individu. Wij verdiepen ons in de context van de organisatie, snappen de dynamiek van veranderingsprocessen en plaatsen de coachvraag altijd (ook) in de context van uw organisatie – wat de effectiviteit en praktische toepasbaarheid enorm versterkt.


COHERENTIE: Door onze methodische aanpak ontstaat cohesie tussen de individuele coaching van meerdere individuen, tussen teamontwikkeling en persoonlijke coaching én tussen de individuele doelstellingen en de ambitie van de organisatie.
De optimale mix aan ingrediënten
Ons commitment
Samen werken aan resultaat
Bovenstaand hebben we de ingrediënten geschetst die wij in samenspraak met u inzetten om tot een effectief en realistisch plan te komen.
In één of meerdere workshops stellen wij met u de gezamenlijke aanpak op, passend bij uw prioriteiten, uw specifieke context en uw middelen. Ter voorbereiding houden wij een aantal interviews, om een onafhankelijk beeld te krijgen van wat er leeft en wat de ongeschreven regels zijn.
In het gezamenlijke plan formuleren wij niet alleen de aanpak, maar ook de wijze waarop wij gezamenlijk sturing geven:
• Welk instrument, wanneer, voor wie?
• Hoe bepalen we of een onderdeel succesvol is?
• Hoe hangen de verschillende onderdelen met elkaar samen?
Wij nemen in ons plan ook meetmomenten en evaluaties op, zodat we tussentijds gericht kunnen monitoren en bijsturen.
Uitvoering van het plan van aanpak
Tijdens de uitvoering houden we u op de hoogte van onze voortgang en bevindingen. Daarbij geven wij u feedback over de “rode draad”; mochten er bijvoorbeeld door meerdere medewerkers obstakels worden genoemd, dan signaleren we dat – uiteraard zonder de veiligheid en het vertrouwen van de medewerker te schaden.
Mocht het nodig zijn om bij voortschrijdend inzicht het plan van aanpak bij te stellen, vinden wij dat niet meer dan vanzelfsprekend: Wendbaarheid geldt ook voor onszelf!