Geen weg terug

Nieuwsgierigheid. Verdieping. Leren van anderen.

Wij delen graag onze én andermans inzichten.

logo CoachCompanen

We herkennen het allemaal:
Je spreekt met het hele team af de dingen voortaan anders te doen, en ontdekt dat dat nog niet “zomaar” gedaan is. Daarom schets ik hier enkele praktische do’s en don’ts die kunnen helpen op weg naar nieuw gedrag.

Een oude bekende: alles wat aandacht krijgt, groeit.

We kennen allemaal het gemopper bij het koffieapparaat over wat er niet goed gaat. De negatieve (onder)toon daarbij is voor iedereen bekend – we worden er geen van allen blij van. Gemopper trekt het niveau van energie omlaag en bevordert de ingezette verandering niet. Schenk dus met elkaar geen aandacht aan de mensen die blijven hangen in het oude en mopperen dat ‘alles vroeger beter was’. Focus je met elkaar op wat goed gaat. Op de successen die behaald zijn.

Kleine stapjes zijn stappen

Verandering hoeft niet groots en meeslepend te zijn. Kleine stappen -mits de goede kant op – zijn uiterst waardevol.

Met kleine stappen hou je het voor iedereen behapbaar. De kans op slagen is groter, het gevoel van succes groeit – wat maakt dat de volgende stap makkelijker wordt gezet. En je hebt eerder iets te vieren. Dat werkt motiverend.

Nieuw helpt

Wanneer je dingen met elkaar anders wilt doen dan volgens de oude ingesleten patronen, helpt het als de omgeving ook anders is.
Natuurlijk, verandering is de constante, en doorlopend de werkplek of de organisatie aanpassen werkt  niet.
De cruciale vraag als je met elkaar een grootscheepse verandering wilt doorvoeren: Welke elementen in de context willen veranderen, en welke juist niet? Wat zijn de belangrijke symbolen?

Sluit de terugweg af

Als het duidelijk is dat er verandering zal plaatsvinden en dat de context daartoe de gelegenheid biedt, is er nog één essentiële factor: zorg met elkaar dat het oude, nu ongewenst gedrag niet meer mogelijk is.
Wil je gezonder eten dan zorg je dat er fruit in huis is in plaat van chocola. Wat kan je in jouw werkorganisatie (ICT, afspraken, werkwijzen, gedrag) anders doen zodat er geen weg terug is?

Tenslotte: alles wat aandacht krijgt, groeit

Het lijkt een dooddoener; en is de meest onderschatte factor in verandertrajecten:  schenk aandacht, steeds weer.
Verandering gaat niet vanzelf; het vraagt om bewustwording. Daarmee is continue feedback (gedraag jij je naar de nieuwe normen? Waarom wel, waarom niet?) essentieel.
Organiseer met elkaar dat de verandering regelmatig een vanzelfsprekend punt van aandacht is. Tijdens team-overleggen, in een-tweetjes of voor jezelf.

Vaak lukt dat gaandeweg; en soms helpt het om hier met een (team-)coach stappen in te zetten, of de voorgenomen stappen te versnellen.

 

Lidwien Kamp
11 maart 2020

Gerelateerde publicaties

Optimisme

“Optimisme” is een belangrijke factor in het omgaan met veranderingen. Hoe kan je door coaching het optimisme (en daarmee de wendbaarheid) versterken?

Slagen in een netwerkorganisatie

In de veranderende netwerkorganisatie vervullen medewerkers vaak nieuwe, en soms ook meerdere rollen. Hoe creëer je voldoende wendbaarheid?

Wendbaarheid en Psychologisch kapitaal

Matthijs Steeneveld schreef een handzaam boek over
“psychologisch kapitaal”? Wat is dat eigenlijk? Wat zijn de pijlers? Hoe zet je dit in de praktijk in om je wendbaarheid te vergroten?