Onderzoek van Capgemini Research Institute werpt een interessant licht op het belang van Emotionele Intelligentie voor organisaties.
In dit onderzoek wordt Emotionele Intelligentie (“EQ”) benaderd volgens de inzichten van Daniel Goleman en Richard Boyatzis. In dit model nemen zelf-inzicht en zelf-sturing een belangrijke plaats in – daarmee is er een duidelijke overlap met de concepten “Persoonlijk leiderschap”, wendbaarheid en weerbaarheid die wij hanteren.
Onderaan deze pagina treft u een link aan naar dit onderzoek.
Graag lichten wij drie belangrijke observaties nu uit:
Emotionele intelligentie wordt de komende jaren een “must-have”-skill.
Mede gedreven door technologische ontwikkelingen worden EI-vaardigheden snel belangrijker – en zelfs onmisbaar. Ongeveer 75% van de leidinggevenden en 60% van de professionals denkt dat dit binnen vijf jaar het geval zal zijn.
Organisatie investeren (nog) slechts beperkt.
Waar 75% van de organisties gelooft dat EI en EI-vaardigheden ontwikkelbaar zijn, werkt slechts 17% van de organisaties gericht aan de ontwikkeling van EI bij niet-leidinggevenden. Dat is opvallend, gezien de behoefte die het grote merendeel van de organisaties zegt te hebben. Daarnaast is opvallend dat Europese organisaties op dit terrein minder initiatieven nemen dan bijvoorbeeld Aziatische organisaties.
Investeren in EI-vaardigheden loont!
Volgens het onderzoek draagt investeren in EI bij aan een hogere omzet en lagere kosten. Op grond van de cijfers concluderen de onderzoekers dat investeringen in de ontwikkeling van EI-vaardigheden zich ruimschoots terugverdienen!